Tekanna med qr-kod

 

Tekanna av silver med QR-kod

Tekanna med egen hemsida

Tankar och bakgrund till kannan

Idén till kannan kommer av att jag ville pröva hur man kan koppla ett hantverksföremål, i detta fall en tekanna till internet och vad det skulle kunna tillföra föremålet. För att förmedla information är internet mycket bättre än att t. ex. gravera eller etsa in en text i kannan. Kopplingen till internet är via en QR-kod som etsats i locket. Läses koden av med en mobiltelefon kommer man till kannans hemsida. Adressen till hemsidan är också etsad i botten av kannan om man fördrar att ansluta till hemsidan via en dators webläsare. Ansluter man med telefonen kan det ske mer naturligt när man använder kannan. Jag ser den etsade länken i kannan som en förlängning och modernisering av de stämpar som märkt silverföremål i Sverige ända sedan 1700-talets mitt.

Formen kommer av ett ägg. Detta är den försa av tre kannor med ägget som grundform. Genom att tippa ”ägget” åt olika håll får det olika uttryck och form.

Tillverkningen av kannan.

Kannan tillverkades från 14 maj till 2 juni 2013. Det är en period på ca 3 veckor även om den effektiva arbetstiden var ca 1,5 veckor. Kannan är tillverkad av sterlingsilver (925), med ett handtag av rostfritt stål och gummi. Handtaget vrids åt sidan när man vill öppna locket. Kannan rymmer 4 dl vilket motsvarar en liten engelsk tekanna eller en stor kinesisk tekanna.

Skötselråd

Silver Tea Pot with QR Code - Erik Tidäng

Lägg putsduken mot ett hårt underlag ex. en bordsskiva eller en skärbräda och gnugga locket mot duken..

Använder man silverkannan dagligen behöver den mycket lite eller ingen skötsel alls. Står den länge kan den behöva putsas. Kannan kan putsas som vilket annat silverföremål som helst. se länk till Tips på silverputs. Med locket kan man behöva vara lite mer försiktig. Jag rekommenderar torra putstrasor som går att köpa i färghandlar eller på guld/silversmedsbutiker. På så sätt kommer man bara åt topparna av det etsade mönstret, dalarna ska ju vara svarta och oxiderade för att koden ska gå att läsa av.

Hur används kannan och brygger man te i den?

Bildserien nedan visar hur locket tas av. Locket saknar knopp för att göra formen så ren som möjligt. Istället trycker man ner den bakre änden av locket och den främre änden flippar upp.

När man använder kannan bör man förvärma den genom att först fylla den med hett, kokande vatten, som man sedan häller ur. Silvret tar åt sig värmen mycket snabbt och håller sedan värmen på det bryggda teet längre än tex. en glas eller keramik kanna. I kannan brygger man med fördel helbladsteer som läggs direkt i kannan innan vattnet fylls på. Kannan är utrustad med en sil i pipen för att tebladen inte ska följa med ut. På grund av kannans förmåga att hålla värmen verkar gröna teer inte vara att föredra. Kanske passar oxiderade och rostade Oolongteer bättre. Rådgör med en kunnig tehandlare och prova själv med olika teer. På In the mood for teas hemsida finns tips för beredning av kinesiska teer

Länkar till sidor om te

In the Mood for Tea – Butik och webshop för teer av högsta kvallitet.

UK Tea Council – Fakta, historia tips och mycket mer.

Te – från Sencha till Lapsang, Petter Bjerke och Vernon Mauris, Natur och Kultur. Bok på svenska om nästan allt som rör te.

Utställningar, press, ägare m.m.

Utstäld på LOD i utställningen ”Teknik är form”, 26 oktober -16 november 2013

Privat ägo sedan 26 oktober 2013

Hemslöjden nr 5 2013

Hemslöjden nr 5 2013

Sköna hem nr 12 2013

Sköna hem nr 12 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.