Material till ringar
Av tradition har guld använts i förlovnings- och vigselringar, men på senare tid har det dykt upp en del alternativ. Titan, palladium, platina och silver för att nämna några. Det är metaller jag gärna arbetar med. De allra flesta metalliska grundämnen ligger på en gråskala färgmässigt, men det finns två undantag, guld och koppar.
Guld
Guldet symboliserar evigheten och det oförstörbara. Även ringen är en symbol för evigheten. Guldets färg, glans och oförstörbarhet är egenskaper som gjort det lämpligt för just vigselringar.
Guld förekommer rent i naturen, till skillnad från de allra flesta andra metaller, så som små klumpar ”nuggets”. Det är därför inte osannolikt att guld var den första metallen som människan kom att använda. Guldsmycken har hittats från förhistorisk tid. Det rena guldet är dock alltför mjukt för att vara praktiskt att använda, därför har man legerat (blandat) guldet med andra metaller för att göra det hårdare men också för att ändra färgen på guldet. De legeringar jag arbetar med, och beskriver nedan, är av 18 karat (K). 24 K är rent guld, så 18 K betyder 75% rent guld. Beteckningen 750 förekommer också i guldsmycken, det betyder 750/1000 rent guld. Jag stämplar mina arbeten med 18 K.
Har man eget guld är det i vissa fall möjligt att återanvända i t.ex. vigselringar.
Rött guld
18 K rött guld är den vanligaste legeringen i Sverige. Ibland kallas den mellanfärg eller svenskt rödguld för att särskilja den från de rödare legeringarna. Rödguldet är hårt och smidbart, lämpligt för alla sorters arbeten. För att få sin färg och sina egenskaper är det legerat med koppar och silver. Ungefär lika delar av varje.
Vitt guld
Vitguld eller vitt guld är en legering som också är mycket populär i vigselringar. Jag tillverkar nog lika många vitguldsringar som rödguldsringar. Vitguldet får sin färg genom legering med framför allt silver och palladium. Vitguld är också hårt och lämpligt för alla sorters arbeten.
Det finns en stor mängd olika vitguldslegeringar en legering som blivit poppulär på senare tid är champagneguld. Champagneguld har en ljusgul ton som påminner något om champagne i färgen, därav namnet.
Rosé eller extrarött guld
Roséguld är i princip bara legerat med koppar och får därigenom kopparens röda färg. Legeringen är mycket hård. På senare år har denna färg börjat efterfrågas igen efter att ha varit ur mode sedan 70-80-talet. Jag uppskattar roséguld mer och mer. Det börjar bli något av en favorit. Den gör sig mycket bra till titan i mitt tycke.
Gult guld
Gult guld är legerat med mer silver än koppar. På kontinenten har gult silver varit populärare än vårat svenska rödguld. Legeras guldet med enbart silver fås en legering som kallas grönguld.
Titan
Titanet är hårt som ohärdat stål och missfärgas inte över tid. På så vis uppträder den som en ädel metall utan att egentligen vara det. Titan är en lätt metall. Densiteten är bara en fjärdedel av densiteten av guld. Kombinationen av styrka och låg vikt har gjort metallen efterfrågad i tekniska applikationer t.ex. flyg och rymdindustrin
Jag gillar titanets färg och styrka. Man kan utforma fina detaljer som håller för användning varje dag. Allt i en vackert grå färg. Att kombinera det gråa titanet mot guld av olika nyanser blir alltid lyckat.
Platina
Många anser platina som den finaste smyckesmetallen. Den är vackert vit, ganska hård, mycket tung och extremt ädel. Den oxiderar inte ens när man smälter den. Det tycker jag är fascinerande, även om jag inser att de flesta inte bryr sig om just den detaljen. Jag använder olika platinalegeringar men alla med en finhalt av 950/1000.
Palladium
Palladium är en ljus metall nära släkt med platina. Att skilja dem åt på färgen är inte lätt, däremot skiljer vikten dem åt. Platina har nästan dubbelt så hög densitet. De palladiumlegeringar jag använder har en finhalt av 950/1000.
Silver
Silver har en vackert vit färg och är den metall som reflekterar ljus bäst. Silver legeras med koppar. Den vanligaste legeringen kallas ”Stirling silver” och består av 925/1000 silver. Stirling silver används till både smycken och korpus(föremål). Verksilver är en annan legering. Den är hårdare men gulare och används framförallt till bordssilver som försilvras. Verksilver innehåller 830/1000 silver.
I jämförelse med 18K guld eller titan är silver mjukt. Därför lämpar sig inte alla ringmodeller att göra i silver. Tunna detaljer och vassa kanter slits lätt ner i en ring som används varje dag. Tar man detta i beaktande så finns det inget hinder till att använda silver i en vigselring eller förlovningsring.