Solur
Ett solur kanske är lite märkligt att presentera i november, den mörkaste månaden på året, men det är snart det vänder och blir ljusare igen.
Soluret levereras platt. För att använda det behöver visaren vikas upp, 90 ° mot urtavlan. Sedan ska pilen på visaren riktas in mot norr. När detta är gjort kan man börja avläsa soltiden. Soluret är ca 8 x 5,5 cm.
Soluret går att beställa av mig och kostar 150 kr.
Något om solurets tidmätning
Ett solur mäter sann soltid, vilket skiljer sig lite från normaltiden, den tid vanliga ur visar. Soltiden baseras på ett soldygn som är den tid som passerar mellan två tidpunkter då solen står som högst på himlen. Beroende på var man är och vilken tid på året det är avviker soltiden från normaltiden. Det finns fler källor till avvikelser, men de påverkar i mycket mindre grad.
Först och främst mäter soluret alltid ”vintertid”. På sommaren får man därför lägga till en timma till solurets tid för att få normaltiden. Beroende på var man befinner sig i en öst-västlig riktning behöver man också göra en kompensation. Sveriges tid (centraleuropeisk tid) utgår från 15:e längdgraden (longitud). Den skär Sverige i en linje från Karlskrona till Östersund. Stockholm hamnar 3 grader öster om och Göteborg 3 grader väster om. Detta gör att man i Stockholm får dra av 12 minuter och i Göteborg lägga till 12 minuter till soltiden. 1° longitud motsvarar 4 minuter.
Den sista kompensationen är tidsekvationen. Tidsekvationen baseras på att jordens hastighet i sin bana runt solen inte är helt jämn, samt jordaxelns lutning. Banan är lätt elliptisk med solen i ena brännpunkten. När jorden närmar sig solen ökar dess hastighet för att bromsas upp när den lämnar solen i sin färd mot ellipsens andra brännpunkt. Skillnaden är störst på senhösten och vintern. Som mest är den +16 minuter. Sommartid är variationen liten, vilket passar soluret bra då det är på sommaren de är mest användbara.
Avvikelserna som soluret visar i förhållande till normaltiden gör det kanske inte så praktisk som tidsvisare, men avvikelserna påminner oss om vår resa genom universum.
Läs gärna mer om solur och dess konstruktion på: http://kosmiska.se/files/astro/solur.html
”Först och främst mäter soluret alltid vintertid.” — det heter inte vintertid, det heter normaltid.
”Tidsekvationen baseras på att jordens hastighet i sin bana runt solen inte är helt jämn.” — tidsekvationen beror även på jordaxelns lutning. Även om jordens hastighet i sin ban runt solen vore helt jämn skulle jordaxelns lutning ge upphov till en tidsekvation. Den skulle se annorlunda ut jämfört med den tidsekation vi faktiskt har, men den skulle finnas.
Hej Paul,
tack för din kommentar. Jag är verkligen ingen expert på astronomi eller tidsekvationer, men det fascinerar mig. Jag har gjort ändringar i texten efter ditt förslag, men behållit ”vintertid” inom citationstecken. Vintertid är ett så vanligt förekommande begrepp om än felaktigt. Intressant hemsida du har!
Hälsningar
Erik