Alla ädelmetallarbeten av guld och platina som väger mer än ett gram måste vara stämplade för att få säljas i Sverige. Vad det gäller arbeten av silver finns inte längre några sådana regler. Att stämpla silver frivilligt, men stämplarna ger en del information om föremålet som kan vara intressant.
Det är vanligt att fyra stämplar används. Namnstämpel, finhaltsstämpel, ortsmärke och årsbeteckning. Dessa stämplar tillsammans kallas för ansvarsstämplar och sätts i den angivna ordningen. Av dessa stämplar kan utläsas; vem som tillverkat föremålet, var det är tillverkat, hur hur hög halt ädelmetall föremålet har och när föremålet är tillverkat. Ibland tillkommer även vissa stämplar så som faksimil, den sätts då sist. En kontrollstämpel, ”kattfot”, sätts innan finhalten.
Läs mer om guld och silverstämplar här.
Vet du något om en silversmed med Stämpeln J. Nylander L:6
Hej Hasse.
Jag känner inte till någon silversmed som heter J. Nylander. På biblioteket kan du hitta förteckningar över alla smeder som varit verksamma i Sverige. L6 skulle kunna vara en årsstämel, i så fall skulle smeden varit verksam i slutet av 1800-talet. L6 anger 1889.
Lycka till i dina efterforskningar.
/Erik